Ca la 21 de ani.

Ca la 21 de ani.

9 Septembrie 1999…

În fiecare an este o dată specială pentru mine. Este o zi care îmi dă prilejul să reflectez asupra celor ce s-au întâmplat în viața mea în anul ce tocmai a trecut și de ce nu, și în anii precedenți.

9 Septembrie este ziua mea de naștere, este ziua în care mă simt specială 🙂

Așa cum v-am precizat pe la început, vreau să împărtășesc cu voi reflecții, colecții sau cum vreți să le luați, învățături pe care le-am înțeles mai greu, în timp ce altele au venit pur și simplu, fără efort. Nu sunt aici să dau sfaturi, ci doar să le consemnez într-o pagină de jurnal.

Mai jos regăsiți câteva idei din călătoria frumoasă și aventuroasă de până acum:

 • Nu-ți pune așteptările pe umerii altora. Dacă există o boală a așteptărilor, atunci mi-am găsit sindromul. Orice nu se încadrează șablonului construit cu migală în capul meu, e dizolvat, uitat și constituie cauza tuturor dezamăgirilor care ar putea să existe pe lume. Mi-a luat ceva să realizez că e mult mai eliberator să pornesc eu inițiativa pentru că oricum nimeni nu se află aici ca să îmi citească mie gândurile (a se citi perfecționism). Nimeni nu e obligat să corespundă așteptărilor mele, fiecare e exact cum vrea și cum poate… Am pierdut atâta vreme crezând că dacă cerșesc atentie, iubire, sau daca aștept ca cineva să-mi îndeplineascaă anumite lucruri atunci voi fi fericita. E un mit! În realitate, cu cât aștepți mai mult, cu atât te frustrezi mai tare! Doar eu sunt cea care poate produce magie În viața mea.
 • Spune ce gândești până nu e prea târziu. Cele mai multe dintre neînțelegeri se iscă pentru că unele cuvinte nu s-au spus, unele lucruri pe care le ținem în noi nu au fost exprimate. Am învățat să spun ce îmi convine, asta e relativ simplu de făcut. Partea dificilă însă, e atunci când trebuie să zic nu, dacă așa gândesc. E dur. E eliberator. Doar spunând NU lucrurilor de care nu avem nevoie, putem face rost de spațiu pentru lucrurile de care avem cu adevărat nevoie!
 • Învață să faci distincția între ce e urgent și ce e important. Ideea aceasta m-a ajutat să văd mai clar, să-mi planific mai bine timpul astfel încât la finalul zilei să simt că s-a meritat. Eu, tu, noi hotărâm dacă ceva e important sau nu. La urma urmelor, timpul chiar e resursă.
 • Lasă-i pe ceilalți să te vadă cu adevărat, pentru cine ești. O experiență absolut fantastică, la care nu mă așteptam a fost să scriu pe blog și să primesc feedback-uri pozitive pentru ceea ce scriu, ce sunt. A început ca un act de curaj pentru mine, după care mi-a dat posibilitatea să spun ce simt, să mă destăinui unor necunoscuți.
 • Îți ești suficient!  Poate munca cea mai însemnată e cea cu noi, să ne iubim, să ne acceptăm locul în timp și spațiu. Iubirea începe cu un “te iubesc” din inimă și se continuă cu grijă, de ce nu ar fi la fel și când vine vorba de noi? Să ne oferim aceeași iubire pe care le-o oferim altora, să fim mulțumiți cu cine suntem.
 • Să nu te îndoiești de tine niciodată! Ii vezi pe alții cum caștigă în fața ta, fiindca ei cred în ei însiși cu toata tăria, în timp ce tu încă te îndoiești de puterile tale!
 • Asumă-ți 100% responsabilitatea! Am observat personal că dacă îmi iau angajamentul față de un lucru, încrederea în mine crește și îmi e mult mai ușor să-i mobilizez și pe ceilalți. Nimeni nu vrea să relaționeze cu cineva care nu se implică cu adevărat, fie că e vorba de relații, de job,  sau de orice alt proiect.
 • Atât timp cat pun efort, munca si pasiune într-un lucru, rezultatele vor veni, chiar daca nu se văd/simt atunci pe loc. Totul e sa ai încredere în ceea ce faci.
 • Intuiția niciodată, dar niciodată nu-ți dă greș. Fără să găsești explicația ratională a lucrurilor, intuiția e prima care iți spune dacă acel lucru e pentru tine sau nu.
 • Viața nu-ți dă mereu ceea ce-ți doresți, dar cu siguranță îți dă ceea ce ai nevoie ca să evoluezi. Îți vrea binele, chiar dacă pe alocuri e patată de durere si incomoditate. Chiar daca ai avut un eșec sau o dezamăgire – nu e un capăt de lume. Nu există nici greșeli, nici eșecuri, ci doar experiențe! Toate sunt necesare evoluției tale.
 • Să îți păstrezi mereu pe chip zâmbetul și bucuria de copil! 🙂 E cel mai bun lucru pe care îl poți face zi de zi atât pentru sufletul tău, cât și pentru cei din jurul tău! Radiază iubire, frumusețe și puritate!
 • Oricât de mult nu ai încerca, oricum nu vei fi capabil să controlezi totul în viața ta. Și asta e ok. Dacă încă nu ai putut să obții ce ai vrut, fă-ți o favoare și lasă. Pentru că, uneori, cât de greu ți-ar fi să înțelegi, unele lucruri pur și simplu nu au menirea să se împlinească. Și nu uita că dacă schimbi felul în care privești lucrurile, și perspectiva lor se va schimba.
 • Lasă persoanle negativiste din viața ta să plece. Dacă nu te ajută să devii o persoană mai bună, spune-le la revedere și nu te uita niciodată înapoi. Crede-mă, nu ai nevoie de un grup imens de prieteni, care nu au treabă cu tine.
 • Asta sună a clishé, dar, VISEAZĂ! Și urmează-ți visele. Chiar dacă nu reușești, macar ai încercat, corect? Ai arătat atît curaj în momentul în care ai decis să încerci. Dacă te sperie ceva, fă-o! Viața ar fi atât de plictisitoare dacă nu ai risca, ieși din zona ta de confort.
 • Iartă oamenii. Nici tu nu ești perfect. Lasă încăpățânarea de copil, iartă și vei fi iertat.
 • Fii egoist. Tu ești prioritatea ta. Viața ta e despre tine. Și nu-ți mai fă timp pentru persoanele care nu-și fac timp pentru tine.
 • Educația e importantă. Nu ezita să investești în educația și formarea ta ca persoană. Citește, citește și încă odată citește. Asta te dezvoltă, îți lărgește orizonturile, îți împrospătează imaginația.
 • Ascult-o pe mama ta. Și crede-mă, ea e cea mai bună prietenă a ta. Ea e unica care îți dorește tot cei mai bun, sincer, fără intenții, e unica care te cunoaște cel mai bine, care îți cunoaște sufletul și inima.
 • Nu trebuie să demonstrez nimic, nimănui. Important este să fiu împăcată eu cu mine, să fiu conștientă de lipsuri și să încerc să le acopăr, pentru că indiferent de situație, să pot spune cu mâna pe inimă că nu mi-e rușine de ceea ce sunt sau ce am făcut. Și încetează să mai dai importanță părerii celor din jur. Unica persoana pe care trebuie să o impresionezi ești tu însuți. Nu trebuie să corespunzi standartelor societății.
 • Dumnezeu îți scoate în cale oameni care să te ghideze în momentele cheie din viața ta. De multe ori, târziu îți dai seama care a fost scopul acelui om apărut în viața ta și de ce în momentul respectiv.
 • Iubirea te face să te simți deopotrivă, cel mai puternic și cel mai vulnerabil om de pe pământ.

Și cu toate astea mi-am propus ca al 21-lea an din viața mea, să fie anul scrisului si al experiențelor frumoase.

Te provoc să lași un comment pe pagina de Facebook,  sau aici la postare, cu lecția care ți-a plăcut cel mai mult sau în care te-ai regăsit!  Până data viitoare vă pup  și să aveți grijă de voi.

 392 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top